Lecsós ételek.
Tudjuk,hogy a lecsós ételek leggyorsabb elkészítési módja,ha kolbászkarikákat,vagy virsli darabokat teszünk bele. Ám a lecsó ennél többet érdemel.
Lecsós pulykamell tarhonyával.
-1kg pulyka mellfilé.
-50dkg tarhonya.
-70dkg paradicsom.
-1/2kg paprika.
-3 fej vöröshagyma.
-2db húsleveskocka.
-6e.k. olaj,fűszerek.
A zöldségeket megtisztítjuk,majd felaprítjuk. A húst megmossuk,és összevágjuk kisebb darabokra és egy mélyebb serpenyőben 4e.k. olajban átforgatjuk,hogy minden oldala színt kapjon,majd egy tálba szedjük. A vissza maradt zsirban a hagymát üvegesre pároljuk,beleteszük a paradicsomot és egy kicsit főzzük,majd hozzá adjuk a paprikát és végül az elősütött húst,majd befűszerezzük ízlés szerint. Felforraljuk,majd takaréklángon kb.1 órát főzzük. Közben a tarhonyát olajban zsemleszínűre pirítjuk és felöntjük hideg vízzel kb. 2-3-rom ujjnyira lepje el,majd befűszerezzük. Lassú tűzön,néha megkavarva puhára pároljuk. A lecsós hússal tálaljuk.
Lecsós rostélyos.
-80dkg marharostélyos csonttal eggyütt,szeletben.
-15dkg hússos füstölt szalonna.
-2 fej vöröshagyma.
-1e.k. paradicsompüré.
-1 gerezd fokhagyma.
1e.k. fűszerpaprika.
-5e.k. olaj.
-25dkg zöldpaprika.
-10dkg paradicsom.
-2e.k. liszt.
-1m.k. majoranna.
-1 csipet köménymag.
-só,örölt bors.
A zöldségeket megmossuk,felaprítjuk. A húst kicsit kikloffoljuk,megsózzuk és lisztel megszórjuk,majd serpenyőben,forró olajban hirtelen kisütjük és utána lábasba rakjuk. A serpenyőben maradt zsíradékban világosra pirítjuk a hagymát,majd lehuzzuk a tűzről és beleteszük a fűszerpaprikát,az összezuzott fokhagymát,a köménymagot,és a majorannát. Elkeverjük,felöntjük egy kevés hideg vízzel és felforraljuk. A paradicsomos levet a húsra öntjük. Kevés lében,fedő alatt pároljuk.A Füstölt szalonát vékony csikokra vágjuk és serpenyőben világosra pirítjuk,leöntjük a zsírját és hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát,megfűszerezzük,fedő alatt pároljuk. Végül a félig puha rostélyosora öntjük és együtt puhára pároljuk. Petrezselymes krumplit is kínálhatunk hozzá.
Lecsó túrós csuszával.
-20dkg füstölt szalonna.
50dkg paradicsom.
-1kg zöldpaprika.
-3 fej vöröshagyma.
-5-6 gerezd fokhagyma.
1e.k. fűszerpaprika.
-cukor,só,örölt bors.
" A túros csuszához. "
-fél csomag szélesmetélt " tészta "
-5dkg húsos szalonna.
-15dkg túró.
-1dl tejföl.
A zöldségeket megmossuk,felaprítjuk. A szalonnát kakastaréjszerüen bevagdossuk és serpenyőben kisütjük. Az apróra vágott hagymát rátesszük,és aranyszínűre sütjük.Megszórjuk fűszerpaprikával,majd hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát.Zúzott fokhagymával,sóval,ízlés szerintkevés cukorral ízesitjük.Lefedve 25-30 percig pároljuk.Ezt követően a tésztát kifőzzük.A szalonnát kockákra vágjuk és üvegesre pirítjuk és a zsírját leöntjük.Előmelegitett tálba öntünk egy kevés szalonnazsírt és a tésztával elkeverjük,sózzuk,borsozzuk.Megszórjuk túróval,meglocsoljuk tejföllel,rátesszük a szalonnát.A lecsóval azonnal tálaljuk.
Hússal rakott lecsó.
-50dkg darálthús.
-50dkg krumpli.
-50dkg zöldpaprika.
-3 fej vöröshagyma.
15dkg füstölt szalonna.
-2-3 gerezd fokhagyma.
-2dl húsleves,kockából.
-4db tojás
-egy kevés fűszerpaprika.
-só,örölt bors.
A zöldségeket megtisztítjuk.A darált húst összedolgozzuk az egyik fej aprora vágott vöröshagymával.az összezúzott fokhagymával,fűszerpaprikával,kevés sóval és borssal. Mély tűzálló tálba szalonnaszeleteket teszünk és egyenletesen rárakjuk a krumpli felét.Ezután ráteszük a felkarikázott paradicsomot,paprikát és a többi karikára vágott hagymát.A darált húst rásimitjuk és rárakjuk a többi paradicsomot,paprikát,majd befedjük a maradék krumplival.A húsleves kockából készült levet elkeverjük a tojásokkal és ráöntjük a rakottasra.Az edényt lefedjük és 180 Celsius-fokra előmelegitet sütőben 45-50 percig sütjük,majd leveszük a fedőt és a tetejét ropogosra sütjük.
Lecsós csirkemáj recept.
-2kg. csirkemáj.
-2db. paradicsom.
-3db. paprika.
-2 fej vöröshagyma.
-25dkg. zsír.
fél csokor petrezselyem.
-pirospaprika.
-majoranna.
-só és bors.
A májat megtisztítjuk és darabokra vágjuk.A hagymát felszeleteljük,és zsiron aranysárgára pirítjuk.Hozzáadjuk a karikára vágott paprikát és a felszeletelt paradicsomot,majd a zsírjára pirítjuk.Ekkor beletesszük a májat,amit ízesítünk sóval,borssal és majorannával,majd kissé lepirítjuk.Megszórjuk paprikával,kevés csontlével feleresztjük,és erős tűzön készre főzzük.A végén vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Lecsós rakott-káposzta recept.
-1ü.lecsó.
-4db. virsli.
-1/2kg. savanyú káposzta.
-1 csomag félkész rizs.
-5-6 szelet bacon(szalonna).
-húsleveskocka.
-fűszerek.
Egy tűzálló edény aljára fektetjük a bacont és a féladag káposztát,rátesszük a lecsó felét.A tetejére a félbe vágott virsli,utána a félkész rizs következik,majd megint lecsó és legvégül káposzta.1dl. vízben a leveskockát feloldjuk és ráöntjuk a tetejére.Fólia alatt sütöben puhára pároljuk,majd levesszük a fóliát és egy kicsit megpirítjuk.
Lecsós hús.
-50dkg. sertéshús.
-3db. paprika.
-3db. paradicsom.
-2 fej vöröshagyma.
-1 csomag pörkölt tészta.
-2 evőkanál olaj.
-só és bors.
A hússzeleteket klopfoljuk ki,sózzuk és borsozzuk.Az olajat öntsük lábasba,szeleteljük rá a vöröshagymát,a paprikát,a paradicsomot és tegyük rá a hússzeleteket.Ezt a folyamatott ismételjük addig amig a hozzávalók el nem fogynak.Engedjük fel annyi vízzel ami ellepi,és tegyük fel főni,addig főzzük míg a hús meg nem puhul.Majd főzzük ki a tésztát és már tálalhatjuk is.
Lecsós cukkini rizzsel.
-1 kisebb cukkini.
-7db. paradicsom.
-5db. paprika.
-1 fej vöröshagyma.
-3 gerezd fokhagyma.
-2 evőkanál olaj.
-tojás,rizs.
-1 kávéskanák oregánó.
-1 kávéskanál bazsalikom.
-1 kevéske kakkukfű.
-só és bors.
Elöször daraboljuk fel a zöldségeket.A vöröshagymát olajon pároljuk meg,adjuk hozzá a paprikát és a sót,majd fedő alatt pároljuk.Ha a paprika megpuhult,adjuk hozzá a paradicsomot,fedjük le ismét,és ha már a paradicsom is megpuhult belerakhatjuk a cukkinit is és a fűszereket is.Fedő alatt pároljuk,de csak egy kis ideig,mert a cukkini hamar megpuhul,ezután adjuk hozzá a rizst és együtt puhára pároljuk.Üthetünk rá tojást is.
Lecsós-krumplis sertésborda.
-8 szelet sertésborda.
-60dkg. krumpli.
-25dkg. paradicsom.
-50dkg. paprika.
-1 fej vöröshagyma.
-1 gerezd fokhagyma.
-5-6dkg. füstölt szalonna.
-1 mokkáskanál enyhén csípős pirospaprika.
-kevés liszt.
-olaj.
-só és bors.
A húst klopfoljuk ki,majd egy kis idő után töröljük szárazra,forgassuk bele lisztbe és olajon süssük elő mind a két oldalát,ezután tegyük félre.A krumplit mossuk meg és pucolás nélkül főzzük meg,még melegen pucoljuk meg,ha meghűlt karikázzuk fel.A szalonnát apró kockára vágjuk,és pirítsuk zsírjára,dinszteljük meg benne a vékony karikára vágott hagymát.Szórjuk meg pirospaprikával,majd tegyük rá a lehámozott és gerezdekre vágott paradicsomot és pár prcig fedő nélkül rotyogtatjuk,adjuk hozzá a felkarikázott paprikát és az összezúzott fokhagymát.Ízlés szerint,sózzuk és borsozzuk,majd fedő alatt,takarék lángon félpuhára pároljuk.Olajjal kikenünk egy tűzálló tálat,az aljára rakjuk a krumplit,sózzuk.A tetejére rakjuk a húst és annak a tetején elsimitjuk a lecsót.Előmelegített sütöben,takarék lángon,addig sütjük,míg jól át nem forrósodik.Rögtön tálalhatjuk is.
Bugaci lecsós-szelet.
-40dkg. sertéstarja.
-4db. debreceni kolbász.
-60dkg. zöldpaprika.
-30dkg. kolozsvári szalonna.
-10dkg. kenyér szalonna.
-3 fej vöröshagyma.
-étolaj.
-pirospaprika.
-csípős paprika.
-só és bors.
A kenyér szalonna zsírját süssük ki és rakjuk rá a kockára vágott kolozsvári szalonnát és egy rövid ideig pirítsuk.Úgyan ebbe a zsírban a vöröshagymát dinszteljük meg,majd hintsük meg fűszerpaprikával.Adjuk hozzá a feldarabolt zöldpaprikát,sózzuk és borsozzuk meg.Amíg a paprika megpuhul,addig a paradicsomot mártsuk forró vízbe,hogy a héja könnyen lejöjjön,feldaraboljuk és beletehetjük a lecsóba,majd készre főzzük.Aki szereti a csípőset az tehet bele csípős paprikakrémet is.Ezután a hússzeleteket befűszerezzük,majd kevés zsíradékon lesütjük.A lecsósszelethez tálaljuk a kakastaréj-szalonnát és a sült debrecenit.