A házinyúlat haszonállatként,a húsa és a bundája miatt tartják.Viszonylag könnyen tartható állatok,nem nagy igényüek.
" Erdő szélén házikó,
Ablakában nagy anyó,
Lám egy nyúszi ott robod,
Az ajtaján bekopog. "
Tepsiben sült nyúl hagymával és almával.
Hozzávalók:-1db. nyúl,-5 fej vöröshagyma,-5db. alma,-2dl. fehérbor,-0,5dl. zöldségleves,-5 gerezd fokhagyma,-4db. babérlevél,-szalonna,-mustár,-tejföl,-olívaolaj,-só és bors.
A sózott és beborsozott nyúldarabokat pár kanál felhevített olívaolajban süssük pirosra.Vegyük ki az olajból,majd a vöröshagymát és az almát tisztítsuk meg és vágjuk nagy darabokra.A húshoz hasonlóan süssük meg.Adjuk hozzá a 2dl. bort és a zöldséglevest,majd forraljuk fel,tegyük bele a fokhagymát és a babérlevelet.Tegyük vissza a húst és rakjuk a tetejére a szalonnát is.Forró sütöben 1 órát süssük(45 perc elteltével vegyük ki és a mustárral elkevert tejföllel dúsítsuk),majd süssük még 15 percig.
Nyúlpaprikás sonkás galuskával.
hozzávalók:-2db. mellhús,-2db. lapocka,-10dkg. zöldpaprika,-5dkg. paradicsom,-1 fej vöröshagyma,-10dkg, zsír,-2dl. tejföl,-3dkg. liszt,-pirospaprika és só.A sonkás galuskához:-10dkg. főtt sonka,-40dkg. liszt,-2db. tojás,-só.
A nyúl csontos melle részét a csontal együtt feldaraboljuk,jól megmossuk.A lapockát kicsontozzuk és kockákra vágjuk.A vöröshagymát zsírban megpirítjuk,megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a húst:megsózzuk és fedő alatt pároljuk,szükség esetén öntünk alá egy kis vízet.Amikor a hús már félig puha,hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát,paradicsomot,végül a jó sűrű tejfölt,amelybe egy kevés lisztet keverünk,és még néhány percig forraljuk.Közben a főtt sonkát ledaráljuk.A liszthez hozzáadjuk a tojásokat,megsózzuk,majd annyi hideg vízet adunk hozzá,hogy összekeverve lágy tésztát kapjunk,belekeverjük a sonkát is,majd a szokásos modón forrásban lévő vízben kiszaggatjuk.Amikor megfőtt,leszürjük és egy kevés zsíron átforgatjuk.
Részeges nyúl.
Hozzávalók:-6db. nyúlhátsócomb,-10dkg. füstölt szalonna,-1dl. konyak,-3dl. vörösbor,-25dkg. gomba,-2 fej vöröshagyma,-4 gerezd fokhagyma,-kakukkfű és szerecsendió.A páchoz:-3 evőkanál olaj,-3 mokkáskanál só,-1mokkáskanál cseresznyepaprikakrém,-1 késhegynyi örölt bazsalikom,-babérlevél,-2 mokkáskanál zöldségkrém,-1 mokkáskanál paradicsompüré,köménymag,-fehérbors,-csipetnyi cukor.
A páchoz valókat jól összekeverjük.A húst feldaraboljuk és sózás helyet a páccal jól bekenjük.A gombát felszeleteljük.A szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük,a tepertöt kiszedjük.A visszamaradt zsírban a hús mind két oldalát megpirítjuk.A zsirba belereszeljük a hagymát és rövid ideig sütjük.Utána belerakjuk a zúzott fokhagymát és a gombát,kicsit pirítjuk,majd rárakjuk sorba a húst,rászórjuk a tepertöt és a fűszereket.Ha átforrósodott ráöntjük a konyakot és meggyújtjuk.Ha a láng elaludt,apránként lassan ráöntjük a vörösbort és fedő alatt puhára pároljuk.Párolt rizs és sárgabarackbefött illik hozzá.
Nyúl Sztoganoff módra.
Hozzávalók:-4db. nyúl hátsócombja,-25dkg. gomba összevágva,-1 fej vöröshagyma,-5dkg. vaj,-2 kávéskanál mustár,-2dl. tejszín,-só és bors.
A hagymát és a gombát a vaj felében megpároljuk,fűszerezzük és beletesszük a mustárt.A nyúlcombokat vékony csikokra vágjuk és a vaj másik felében megpirítjuk,majd kevés vízzel puhára főzzük.A húst hozzáöntjük a gombához és ráöntjük a tejszínt,és forrásig hevítjük.Zsemlegombóc vagy csötészta illik hozzá.