A birka a hazaifogyasztók körében általában nem igen kedvelt,a jellegzetes illata miatt.Viszont ha a faggyú réteget eltávolitjuk róla és többször megmossuk,és leforrázuk,fűszerezzük,akkor tompitható ez az illat.
" Biri-Bori bárány,
Alig áll a lábán..."
Góbépaprikás.
Hozzávalók:-50dkg. birkalapocka,-10dkg. füstölt szalonna,-1 fej reszelt vöröshagyma,-1kg. zöldbab,-1 kávéskanál pirospaprika,-1 evőkanál liszt,-2dl. tejföl,-só.
Kiolvasztjuk az apróra vágott szalonna zsírját és megpiritjuk benne a hagymát.Meghintjük a paprikával,belekeverjük a kockára vágott húst és kevés vízzel félpuhára főzzük.Ekkor beletesszük a megtisztított,körömnyi darabokra vágott zöldbabot,fűszerezzük és puhára pároljuk.Tálalás elött besürítjük a lisztel elkevert tejföllel.
Báránypörkölt.
Hozzávalók:-1db. birkacomb csontostól,-3kg. hagyma,-2kg. paprika,-2kg. paradicsom,-3 egész fej fokhagyma,-3 evőkanál zsír,-1ü. vörösbor,-só,-bors,-köménymag,-1 nagy bogrács,-1 teatűzhely.
Vegyél elő egy nagy bográcsot,zsírozd ki az alját:A birkacombot csontozd ki,helyezd a bogrács aljára a csontokat.Vág össze az összes vöröshagymát,paradicsomot,paprikát,a fokhagymát tisztísd meg és zúzd össze.A húst vágd kockára.A csontokra helyezd rétegezve a vöröshagymát,paradicsomot,paprikát,a hús egy részét,közben fűszerezd sóval,borssal,zúzott fokhagymával és örölt köménymaggal.Két-három réteget tudsz így elhelyezni a bográcsban.Amikor készen vagy öntsd fel vörösborral,és annyi vízzel,hogy pont ellepje.Szórd meg pirospaprikával és közepes lángon főzzed.Kevergetni nem kell,csak időnként rázd meg a bográcsot.Amikor a csontok felkerülnek a tetejére,pont jó a pörkölted.Tálalhatod nokedlivel vagy sós krumplival.
Erdélyi bárányborda.
Hozzávalók:-fejenként 25dkg. bárányborda,-2 fej vöröshagyma,-2 szál sárgarépa,-1 kis zellergumó,-1db. petrezselyem gyökér,-2 evőkanál áfonxa,-0,5dl. vörösbor,-3 gerezd zúzott fokhgyma,-1 kávéskanál cukor,-húslé,-egy kevés olaj,-rozmaring,-kakkukfű,-só és bors.
Lábasban egy kevés olajat hevítsünk fel,adjuk hozzá a kockázott vöröshagymát,a megtisztított felkockázott zöldségeket,majd tegyük bele a fűszereket.Szórjuk meg rozmaringgal és kakkukfűvel,majd piritsuk össze.Egy serpenyőben hevítsünk külön olajat,a bárányokat fűszerezzük meg és mind két oldalát lisztezzük be,majd süssük meg mind a két oldalát.Emeljük ki és tegyük a zöldségekhez.Adjuk hozzá az áfonyát és a cukrot.Öntsük fel3dl. vörösborral és pároljuk tovább.A bárányhús minőséggétől függ,hogy hányszor kell felöntenünk vízzel,de addig amig meg nem puhul.Amikor már majdnem kész,adjuk hozzá a maradék 2dl. vörösbort és forraljuk készre.
Aranybarna báránycomb.
Hozzávalók:-1kg. báránycomb,-1db citrom,-7-8 gerezd fokhagyma,-4 ág rozmaring,-olívaolaj,-só és bors.A mártáshoz:-3dkg. fokhagyma,-5dkg.liszt,-4dkg. zsír,-1,5dl. tejföl,-a sütés során visszamaradt zsír,-só.
A bárányhúst megmossuk,és szárazra töröljük,ételízesítővel és borssal dörzsöljük be.A húsba éles késsel több helyen vágjunk nyílást.A fokhagymát vágjuk csikokra,a rozmaring ágakat törjük össze.A nyílásokba egy-egy fokhagymát és rozmaring ágat tegyünk.A húst tegyük egy tálba,és adjunk hozzá 2-3-rom evőkanál olajat,a citrom vékonyan levágott héját és a levét,a maradék fokhagymát,egy-két rozmaring ágat.Dörzsöljük át a húst a páccal,majd egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
A bepácolt bárányt tegyük egy sütötálba,öntsük rá a páclevet is,kivéve a citromhéját.220Celsius-fokos sütöben 15-20 percig süssük,amig jól átmelegszik.Utána vegyük le a sütöt közepes hőfokra(170Celsius-fok),és süssük a húst letakarva addig,amig jó omlos nem lesz,és tökéletesen elválik a csonttól.A sütési idő végén vegyük le az alufóliát,hogy a teteje is megpiruljon.A sütés során keletkezet szaftból készítsünk mártást,ezzel kínáljuk a bárányt.
Mártás:A zsírral és liszttel készítsünk zsemleszínű rántást,rakjuk bele az összezúzott fokhagymát és öntsük fel a sütésből visszamaradt szafttal,ha nagyon sűrű akkor öntsünk rá egy kis vízet.Habverővel keverjük simára,sózzuk,majd adjuk hozzá a tejfölt és forraljuk fel.