RECEPTEK,ÉTELEK.

A magyar konyha és ételek jellemzői.Új receptek folyamatosan felkerülnek.

Miért jó a szárnyashús?A fehérjetartalma miatt.10dkg-ként 20-22 gramm fehérje található benne.Szerkezetük hasonló az emberi fehérjékhez.Ezáltal remekül hasznosulnak a szervezetünkben,és sok energiával látnak el bennünket.

"Csirke mondja csip-csip-csip,

Aki fürge többet csip. "

Sült csirke " receptek."

 Olajbogyóval sült csirke.

csirke4.gif

Hozzávalók:-kb.1/5kg. csirke,-2,5dl. csirkeleves kockából,-25dkg. apró hagyma,-1 gerezd fokhagyma,-"dl. fehérbor,-4db. szardellafilé,-6 evőkanál olaj,-1db. citrom,-1 csokor petrezselyem,-10dkg. magozott fekete olajbogyó,-só és őrölt bors.

A megmosott csirkét 6 részre vágjuk,sózzuk,borsozzuk.Mély,nagy serpenyőben,a felforrósított olajon elősütjük,kivesszük és félretesszük.A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk,a visszamaradt olajon megpároljuk.Felöntjük a levessel meg a borral,hozzáadjuk a finomra vágott szardellafilét,az olajbogyókat és a citrom reszelt héját.Visszatesszük a csirkét,és kb. 35 perc alatt puhára pároljuk.A finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk,és önmagában vagy friss kenyérrel,főtt krumplival tálaljuk.

Mézes-szójás csirkecomb.

csirke.gif

Hozzávalók:-8db. kicsontozott csirkecomb,-3 evőkanál világos szójaszósz,-1 gerezd fokhagyma,-1 evőkanál fehér édes bor,-1 kávéskanál ötfűszer-keverék,-10dkg. bébikukorica-konzerv,-15dkg. szójababcsíra.-1 csokor zöldhagyma,-2db. kicsi chilipaprika(ki is hagyhatod),-3 evőkanál olaj.

 A húst megmossuk,lebőrözzük,domború felét bevagdossuk.A pácoláshoz összekeverjük a szójaszószt a megtisztított,összezuzott fokhagymával,a mézzel és a borral.A húst a páccal megkenjük és 30 percig állni hagyjuk.Az olajat nagyobb serpenyőben felforrósítjuk,a combdarabokat időnként megforgatva 15-20 percig sütjük benne,majd kivesszük és félretesszük.A serpenyőben visszamaradt zsiradékba beletesszük a hosszában félbevágott kukoricát,a felaprított zöldhagymát,szójababcsírát és az apróra vágott chilipaprikát.Nagy lángon,5 percig kevergetve pirítjuk,majd hozzáadjuk a csirkét és 3-4 perc alatt az egészet összeforrósítjuk.

Csirkemell bazsalikomszósszal.

csirke2.gif

 Hozzávalók:50dkg. csirkemellfilé,-2 evőkanál olívaolaj,-1 fej vöröshagyma,1,5dl. fehérbor,-3,5dl. zöldségleves kockából,-1,5dl. főzőtejszín,-2 teáskanál zöld bors,-50dkg. készen kapható gnocchi,-5dkg fenyőmag,-1 nagy csokor bazsalikom,.6db. közepes paradicsom,-só és őrölt bors.

gnocchi házilag:Héjában puhára főzünk 1kg. krumplit.Leszűrjük,meghámozzuk,alaposan összetörjük,kihűtjük.Összedolgozuk 10dkg. liszttel,kevés sóval.A tésztát lisztezett deszkán kb. 3cm. átmérőjü rudakká sodorjuk.Kb. 2cm. darabokra felvágjuk,villával megnyokodjuk,és bő,forró sós vízben kifőzzük.

A csirkemellet megmossuk,leszárítjuk,nagyobb kockákra vágjuk,sózzuk és ízlés szerint borsozzuk.Az olajat serpenyőben felforrosítjuk,és ahúst aranyszínűre sütjük benne.Kivesszük és félretesszük.A megtisztított,finomra vágott hagymát a maradék olajon üvegesre pároljuk,a borral felöntjük,5 percig tovább pároljuk,majd hozzáadjuk a zöldséglevest meg 1dl. tejszínt,kis lángon összefőzzük.Hozzáadjuk a húst.A gnocchit kifőzzük.A fenyőmagot serpenyőben,szárazon világosra pirítjuk.A bazsalikomleveleket a maradék tejszínnel összeturmixoljuk.A paradicsomot meghámozzuk,kimagozzuk,feldarabóljuk,a bazsalikompüréhez keverjük,összemelegítjük,de már nem forraljuk tovább.A húst a bazsalikomszószal leöntjük,a fenyőmaggal megszórjuk és a gnocchival tálaljuk.

 Mézes-mustáros csirkemellfilé.

10-1134757267.gif

Hozzávalók:-8 szelet csirkemellfilé,-60dkg krumpli,-1 fej hagyma,-3 gerezd fokhagyma,-2 csapott evőkanál mustár,-2 csapott evőkanál méz,-1 kávéskanál szárított majoranna,-1 késhegynyi őrölt kömény,-só és őrölt bors.

A csirkemellfiléket besózzuk,majd az összezúzott fokhagymából,a mustárból,a mézből a majorannával,a köménnyel,sóval,borssal készült páccal egyenletesen,vékonyan bekenjük,és letakarva 1-2 órán át állni hagyjuk.A húst tepsibe rakjuk,2dl vizzel felöntjük,majd alufóliával lefedve,előmelegitett sütőben Kb.30-40 percig sütjük.Félidőben megfordítjuk a hússzeleteket.A 30-40 perc letelte után az alufóliát levesszük és ahús mindkét oldalát szép pirosra sütjük.Kivesszük és melegen tartjuk.Közben a krumplit megtisztítjuk,felkarikázzuk,és enyhén sós vízben megfőzzük.Amikor puhára főtt,összetörjük.A sütésből visszamaradt szaftban a feldarabolt hagymát megpirítjuk,a törtkrumplira locsoljuk.A hússal tálaljuk.

Kínálhatjuk hagymalekvárral is.

Hozzávalók:-80dkg. lilahagyma,-10dkg cukor,-1 csipet őrölt fahéj,-2 evőkanál méz,-1/2dl. borecet,-só.

A hagymát megtisztítjuk,fél karikákra vágjuk.A cukrot egy lábosban kicsit karamellizáljuk,rátesszük a hagymát,és nagyon kicsi lángon,gyakori kevergetéssel megvárjuk,amig összeesik.Sózzuk,ráteszük a fahéjat,és kiméletesen,saját levében pároljuk.Ha szükséges,pici vízet vagy vörösbort öntünk alá.Amikor már jól szétfőtt,rátesszük a mézet,a borecetet és még 10 percig pároljuk.

Citromos csirke.

Hozzávalók:-1db. kb. 2kg. csirke,-1db. paradicsompaprika (felszeletelve),-6-7 db. gomba,-5db. zöldhagyma (felkarikázva),-5 evőkanál olaj,-4-5 evőkanál fehér bor,-2 teáskanál cukor,-2 evőkanál citromlé,-2db. citromhéja (csikokra vágva),-1 evőkanál disznózsír,-4 szelet gyömbérgyökér (finomra vágva),-2 evőkanál szójaszósz,-1 teáskanál kukoricaliszt (1 evőkanál vízben feloldva),-só és örölt bors.

 

csirke7.gif

Dörzsöljük be a csirkét a só,a bors és az 1 evőkanál olaj keverékével.Forrósítsuk fel a maradék olajat egy vokban,pirítsuk benne a csirkét 2 percig,majd vegyük ki és tartsuk melegen.A zsírt olvasszuk fel a vokban,a gyömbért,a gombát és a paradicsompaprikát adjuk hozzá és pirítsuk kb. 1 percet,majd adjuk hozzá a citromhéját és a zöldhagymát és pirítsuk kb. fél percig.Csurgassuk rá a szójaszószt,a fehér bort és szórjuk rá a cukrot,amikor felforrt,keverjük bele a kukoricaliszt-habarékot.Utána a csirkét tegyük vissza és pároljuk 1-2 percig.A citromlevével locsoljuk meg és forrón tálaljuk.

Csirkepörkölt recet. 

Hozzávalók:-1 db. csirke,-1 fej vöröshagyma,-1db.paprika,-1db. paradicsom.-1 evőkanál liszt,-1dl. olaj,-2dl. tejföl,-pirpspaprika,-só és bors.

csirke8.gif

Először is tisztítsuk meg a csirkét,daraboljuk fel és jól mossuk meg.A hagymát kockázzuk fel,és olajon pirítsuk aranysárgára.Utána adjuk hozzá a pirospaprikát és öntsük fel vízzel.Majd tegyük bele a csirkét és annyi vízet adjunk hozzá,hogy elleoje.Ezt követően mehet bele a kockára vágott paprika és paradicsom.Puhára főzzűk fedő alatt.Egy kanál lisztet összekeverünk 2 dl. tejföllel és a pörkölt levével simára kavarjuk és hozzáadjuk a csirkéhez,majd felforraljuk,és amikor besűrűsödött levesszük a tűzről és már tálalhatjuk is.Nokedli vagy tészta illik hozzá.

Almával és sörrel sült csirke.

Hozzávalók:-1db. csirke (egészben),-1 üveges vagy dobozos sör,-4db. alma (savanyú),-3-4 csik bacon,-a bontott csirkéből a mája,-só és bors.

csirke11.gif

A csirkét kivül-belül fűszerezzük meg,az egyik almát egészben tegyük bele a csirkébe és egy mély jénaiba tegyük bele.Sörrel locsoljuk meg,hogy a csirke alatt is legyen belőle,majd hűtőben hagyjuk pár órát pihenni.A maradék almát hámozzuk meg és vágjuk darabokra.A májat szeleteljük fel pár darabra és tekerjük körbe baconnal és tűzzük meg fogpiszkálóval.A csirkét kivesszük a hűtőből,még locsolunk rá egy kis sört és a feldarabolt almát tegyük a csirke köré.A baconba tekert májaket pedig helyezzük a csirkére.Ezután lefedve kb. 20 percig 200Celsius-fokos sütőben,majd 45-50 percig 180Celsius-fokon süssük.Majd a fedőt levesszük róla és addig sütjük míg szép piros nem lesz.

Tavaszias csirke.

Hozzávalók:-1db. csirke,-2db. paradicsom,-2db. paprika,-karalábé,-sárgarépa,-füstölt sajt,-1 csomó zöldhagyma,-1kg. újkrumpli,-petrezselyemzöld,-vaj és só.

 

csirke12.gif

Tisztítsuk meg a csirkét és zölgségeket,majd daraboljuk fel,a zöldséget kockára.Ezt követően az újkrumplit,a paradicsomot és apaprikát is szeleteljük fel.Tűzálló tálat vajazzunk ki és tegyük az aljára a krumpli szeleteket,fűszerezzük be,tegyük rá a hagymát és a csirkedarabokat.Boritsuk be az egészet zöldségekkel,öntsük rá a tejfölt,szórjuk meg apróra vágott petrezselyem zölddel és reszelt sajttal.Lefedve előmelegített sütőben süssük.

Rántott csirke-falatok. 

Hozzávalók:-1db. csirkemellfilé,-1db. tojás,-liszt,-zsemlemorzsa,-olaj,-só és bors.

csirke9.gif

 A csirkemellfilét vágjuk fel kb. 1cm-es csikokra,fűszerezzük be és a szokásos modón panirozzuk.Forró olajban süssük meg a két oldalát,hogy szép piros legyen.Csepegtessük le és már kinálhatjuk is.A gyerekek bitosan szeretni fogják.

 Csirke vadasan.

Hozzávalók:-1db. csirke,-1db. sárgarépa,-1 fej vöröshagyma,-1db. fehérrépa,-fél karalábé,-fél zeller,-2 evőkanál olaj,-1 evőkanál zsír,-liszt,-babérlevél,-mustár,-cukor és só.

csirke13.gif

A csirkéből hagyományos modón főzzünk pörköltet.Közben zsíron pirítsunk barnára 1 kávéskanálnyi cukrot és pároljuk meg rajta az apróra vágott zöldségeket,majd öntsük fel annyi vízzel,hogy ellepje.Tegyük bele a babérlevelet és pároljuk puhára.Törjük át és sóval,mustárral ízesítsük.Keverjük a pürét a pörköltbe és habarjuk be.Tálaljuk sztrapacskagombóccal.

Sztrapacskagombóc:-1kg. krumpli,-1 tojás,-liszt és só.

Reszeljük le a krumplit,keverjük hozzá a tojást,a sót és annyi lisztet,hogy jól szaggatható legyen.Gombócokat formáljunk belőle,és lobogó sós vízben főzzük ki.Egy kicsit tvább kell főzni,mintha kiszaggatnánk.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 47
Tegnapi: 42
Heti: 148
Havi: 462
Össz.: 186 240

Látogatottság növelés
Oldal: Csirkehúsos ételek.
RECEPTEK,ÉTELEK. - © 2008 - 2024 - anerilna.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »