A magyar gasztronómia egyik legjellegzetesebb étele a libamáj.Igazi Hungaricumnak tekintjük.
" Libuskáim egyetek,
Szép kövérek legyetek! "
Töltött libanyak.
Hozzávalók:-1 liba nyakabőre,-2 nagyobb főttkrumpli,-15dkg. libahús,-4 evőkanál libazsír,-1 fej hagyma,-só és örölt bors.
A darált libahúst keverjük össze a tört krumpliva,az apróra vágott hagymával,és a fűszerekkel.Töltsük be a kitisztított libanyak bőrébe.Egy lábasba tegyünk 1dl. vízet,és 4 evőkanálnyi libazsírt,majd tegyük bele a libanyakat.Fedő alatt pároljuk,majd a zsírján mindkét oldalát süssük szép pirosra.Melegen,hidegen egyaránt fogyasztható
Sült libamell.
Hozzávalók:-2db. libamell,-5 gerezd fokhagyma,-2dl. libazsír,-1 fej hagyma,-só és bors.
A libamellek bőrös oldalát ne túl mélyen vagdossuk be,dörzsöljük be sóval és borssal.Egy fedeles serpenyőbe hevítsünk fel libazsírt,majd a melleket kapassuk meg hirtelen mind a két oldalán.Az edénybe töltsünk még 2dl. vízet és tegyük bele a félbe vágott hagymát,és a megtisztított fokhagyma gerezdeket.Sütöben lefedve kis lángon 30-40 percig pároljuk.Ekkor vegyük le a fedelét és továbbra is kis lángon gyakran locsolgatva szép pirosra süssük.Kis pihentetés után szeleteljük fel és tetszés szerinti körettel tálaljuk.
Libaaprólék pörkölt.
Hozzávalók:-1,5kg. libaaprolék,-5 fej vöröshagyma,-2db. paradicsom,-1db. zöldpaprika,-3 evőkanál zsír,-3 evőkanál lecsó,-3 evőkanál pirospaprika,4 gerezd fokhagyma,-1db. cseresznyepaprika,-só.
A libaaprólékot alaposan megtisztítjuk,és feldaraboljuk.Az apróra vágott hagymát zsírban aranysárgára pirítjuk,hozzáadjuk a paprikát és elkeverjük,beletesszük az aprólékot,megfűszerezzük és tovább piriűítjuk.Néhány perc után hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kevés vízet,lefedve kis lángon tovább pároljuk.Időnkénz megrázogatjuk és egy kevés vízet öntünk utána.Fél óra múlva hozzáadjuk a csikokra vágott paprikát,a felkockázott paradicsomot és készre főzzük.Nokedli illík hozzá.
Libamájgobóc fehérborban.
Hozzávalók:-2kg. libamáj,-4db. tojás,-8dkg. vaj,-3db. zsemle,-20dkg. csiperkegomba,-1 csokor petrezselyem,-10dkg. füstölt szalonna,-15dkg. finom liszt,-1l. olaszrizling.
A hártyáitol megtisztítjuk a libamájat a beáztatott zsemlével finom szitán áttörjük.Keverő edényben hozzátesszük a tojást,a vajat,a finomra vágott petrezselyemzöldet,a kockára vágott gombát és a megpirított szalonnakockákat.Végül a lisztel összekeverjük,hogy jól formálható legyen.Sóval,borssal fűszerezzük,majd kis gombócokat formáljunk a masszából és egy liter olaszrizlingben kifőzzük.Ha a gombócok megfőttek,olvasztott vajba tesszük,ezzel néhány percig pirítjuk,és tálaláskor reszelt sajttal szórjuk meg.