Mind a húsát,mind a tojásait fogyasztják az emberek.Súlya elérheti a 7 kg-ot is.A népművészeti ábrázolásnakis kedves állata.Régen azt is beszélték,hogy fekete tyúk boszorkányság!
" Kotkodács,kotkodács,Minden napra egy tojás! "
Cigány vajda babos tyúkja.
Hozzávalók:-1db. tyúk,-3 gerezd fokhagyma,-1dl. étolaj,-20dkg. száraz bab,-15dkg. vöröshagyma,-20dkg. gomba,-10dkg füstölt szalonna,-10dkg. paradicsom,-só,bors és bazsalikom.
A tyúkot 4db-ra vágjuk,sóval,borssal és zúzott fokhagymával bedörzsöljük,olajban átforgatjuk és 10-12 órára letakarva hűtőbe tesszük.A babot enyhén sós vízben megfőzzük.A gombát,a füstölt szalonnát,a vöröshagymát és a paradicsomot kockára vágjuk.A szalonnát kevés olajon üvegesre pirítjuk,majd hozzáadjuk a többi anyagot,és összepiritjuk,majd a leszürt babot hozzáadjuk és beletesszük a fűszereket.A húst kevés olajon szép pirosra sütjük,kevés vízet aláöntve sütöben puhára pároljuk.Azt követően kisebb darabokra vágjuk.A pecsenyelét a babhoz keverjük.A gombás babragut egy tálba tesszük és ráhelyezzük a húsdarabokat.
Tyúkmell jóasszony módra.
Hozzávalók:(4 személyre)1db. tyúkmell,-10dkg krumpli,-15dkg. füstölt szalonna,-5dkg vaj,-4 fej vöröshagyma,-2dl. tej,-liszt,-só és petrezselyemzöld.
A húst kicsontozzuk,megmossuk és lefejtjük a börét,felszeleteljük,kiklopfoljuk és fokhagymás,sós tejben hűtőszekrényben lefedve 5-6 órát áztatjuk.Felhasználáskor a húst lecsepegtetjük és lisztben átforgatva,vajon mindkét oldalát átpirítjuk.Tűzálló tálat kibélelünk szalonnaszeletekkel és rárakunk egy sor megtisztított karikára vágott krumplit,majd a cikkekre vágott vöröshagymát és megsózzuk.Ráfektetjük a hússzeleteket,és meglocsoljuk a serpenyőben maradt vajjal,egy kevés vízet is teszünk alá.A lufóliával lefedjük és 180Celsius-fokos sütöben kb. 1 órát sütjük.Közben a húst meg kell forditani.Tálaláskor a tetejére finomra vágott petrezselyemzöldet szórunk.
Hagymás tyúkmáj.
Hozzávalók:-50dkg. tyúkmáj,-2 fej vöröshagyma,-10dkg. szárnyaszsír,-só és örölt bors.
Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt,rátesszük a megtisztított karikára vágott hagymát és megfonnyasztjuk.Hozzáadjuk a csikokra vágott májat és befűszerezzük,és megsütjük.Forrón megsózva tálaljuk.Hagymás krumplival kínáljuk.
Tyúk vincellér módra.
Hozzávalók:-1 egész bontott tyúk,-25-25dkg. kék és fehér szölő,-10dkg hámozott mandula,-2dl tejszín,-2 fej vöröshagyma,-2dl. fehérbor,-5dl. tyúkhúsleves,-babérlevél,-só és bors.
A tyúkot megmossuk,letöröljük róla a vízet,és kívül-belül sózzuk,borsozzuk.A szölőt megmossuk,majd a lefejtet szemeket ketté vágjuk és kimagozzuk.A mandulával és a szölőszemekkel megtöltjük a tyúkoz,és a hasát fogpiszkálóval összetűzzük.A hagymát meghámozzuk és felszeleteljük.A tyúkot hassal lefelé egy tepsibe fektetjük,megszórjuk babérlevélel és a hagymaszeletekkel,majd előmelegített sütöben 80 percig sütjük.Közben többször megöntözzük a tyúkhúslevessel,és egy óra elteltével megfordítjuk.Amikor elkészült a sült,egy tálra fektetjük,és elrendezzük körülötte a tölteléket.
Ezek jó kis receptek és nagyon finom ételek!