Nagyok,kicsik szeretik! Találd ki,hogy mi az? - Hát a palacsinta.
Soha nemondjunk le a népszerű édességről.Kínáljuk különböző gyümölcsökkel.
Palacsinta " receptek."
Almás palacsinta forró szederrel.
A tésztához:-40dkg alma,-1 tojás,-3dl tej,-2 evőkanál cukor,-só,olaj a sütéshez. A töltelékhez:-40dkg alma,-2 evőkanál vaj,-2 evőkanál cukor,-1 mokkáskanál őrölt fahéj. A forró szederhez:-2 evőkanál barna cukor.-40dkg fekete szeder. A tálaláshoz:-tejszínhab.
A palacsintához megpucoljuk az almát és durvára reszeljük.A lisztből a tejjel,tojással,pici ásványvízzel,cukorral és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát készítünk,amibe a végén belekeverjük a reszelt almát.Az egészet egy kicsit állni hagyjuk,majd kisütjük.Nem kell megijedni a szokásosnál egy kicsit vastagabbak lesznek. A töltelékhez a megpucolt almát vékonyra szeleteljük,majd a felforrósított vajon megpároljuk.Amikor puha,lecsepegtetjük,a cukorral és a fahéjjal ízesítve pürésitjük.A forró szederhez megolvasztjuk a cukrot,és rátesszük a szedret.Amint kicsit összeesett,levesszük a tűzről és félre tesszük.Tálaláskor a palacsintákat megkenjük az almapürével,feltekerjük,és tányérra tesszük.Köré kanalazzuk a forró szedret.A tetejét tejszínhabbal díszítjük.
Kivis palacsinta mártással.
A tésztához:-3db tojássárgája,-10dkg cukor,-1 csomag vaníliás cukor,-20dkg rétesliszt,-2,5dl tej,-5dkg vaj.A sütéshez olaj.Porcukor a szóráshoz.A tálaláshoz egy kevés lekvár. A mártáshoz:-1 tojás,-10dkg cukor,-2,5dl tej,-1 evőkanál étkezési keményítő.
A tésztához a tojássárgáját cukorral habosra keverjük.a lisztet beleszórjuk,és a tejet apránként beleöntve habverővel simára keverjük.A vajat megolvasztjuk,a tésztába dolgozzuk,és 15 percig pihentetjük. A mártáshoz a tojások sárgáját a vanílíáscukorral,a cukor felével és a keményítővel habosra keverjük,a tejjel apránként felengedjük,és kevergetve mártássá főzzük,majd langyosra hűtjük.Közben a tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük és végül a kihűlt mártásba keverjük.A kivit meghámozzuk,és egyforma karikára vágjuk.A palacsintatésztából kevés olajon 8db. kicsi.de vastag palacsintát sütünk,és egymásra csúsztatjuk.Minden másodikra ráteszünk 1-2 szelet kivit,mártással meglocsoljuk és egy kevés lekvárt kanalazunk rá,és egy-egy üres palacsintával beboritjuk.A dupla palacsintákat tűzálló tálba tesszük egymás mellé,és 200 Celsius-fokra előmelegitett sütőben 2-3 perc alatt pirosra sütjük.Porcukorral meghíntve tálaljuk.
Amerikai palacsinta vegyesgyümölcs ragúval.
A tésztához:-30dkg liszt,-3db. tojás,-1 csomag sütőpor,-3 evőkanál cukor,-2 evőkanál vaj,-2,5dl. tej,-2,5dl. tejszín,-só és olaj a sütéshez.A gyümölcs-ragúhoz:-2 evőkanál vaj,-4 evőkanál méz,-70dkg. ízlés szerinti vegyes gyümölcs,-1,5dl. narancslé. A tésztához habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojások sárgájával.Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet,a tejszínt,a tejet és egy csipetnyi sót.A tojások fehérjét felverjük,és belekeverjük a tésztába.Nem túl forró olajon kisütjük a palacsintákat.Amikor kész négybe hajtjuk,tálra reszük.A gyümölcs-ragúhoz felolvasztjuk a vajat,rátesszük a mézet és felhevítjük.A megtisztított,feldarabolt gyümölcsöket rátesszük a mézes vajra,és néhány percen át pároljuk,majd a naracslevet hozzáadva összeforraljuk.Palacsintákra öntve tálaljuk. Palacsinta gyümölcssalátával. A tésztához:-25dkg. liszt,-3db. tojás,-2dl. tej,-2,5dl. ásványvíz,-3 evőkanál olaj,2 evőkanál cukrozott kakaópor.A gyümölcssalatához:-4db. kivi,-20dkg vegyes gyümölcs,-1 evőkanál méz. A liszthez hozzáadjuk a 3-rom tojást és egy csipett sót,apránként simára keverjük a tejjel,és annyi ásványvízet öntünk még hozzá,hogy folyós tésztát kapjunk.Lefedjük és félórát pihentetjük.Közben a gyümölcsöket meghámozzuk,lecsepegtetjük,és falatnyi darabokra vágjuk.Elkeverjük a mézzel,és állni hagyjuk.A serpenyőt vékonyn kikenjük olajjal.A maradék olajat belekeverjük a palacsintatésztába.A serpenyőt felforrósítjuk,beleönzünk egy merőkanál masszát,körbeforgatjuk,hogy mindenütt kitöltse a serpenyőt,erős tűzön kb. 1 percig sütjük,azután megfordítjuk,és a másik oldalát is megsütjük.Lapostányérra csúsztatjuk.A második palacsintánál már nem kell kikenni a serpenyőt,elég a masszában lévő olaj ahhoz,hogy neragadjon le.Úgyanezzel a módszerrel addig folytatjuk,mig a massza elfogy.A palacsintákat egymásra fektetjük úgy,hogy közben mindegyiket vákonyan megszórjuk kakaóporral.Végül a tetejére halmozzuk a gyümölcssalátát és tálaljuk. Diós palacsinta recept. A tésztához:-12dkg. liszt,-3db. tojás,-1dl olaj,-3dl. tej,-1 csipetnyi só.A töltelékhez:-20dkg. dió,-3dkg. mazsola,-10dkg. porcukor,-3cl. rum,-2db. tojássárgája,-15cl. bor,-1-1 csipetnyi fahéj és vaníliás cukor. A 3-rom tojást egy csipetnyi sóval felverjük,és hozzákeverjük apránként a lisztet,a 3-rom cl. olajat és annyi tejet,hogy nem is híg,de nem is túl sűrű tésztát kapjunk.Simára keverjük és pihentetjük kb. 10 percig.OLajat melegítünk a palacsintasütőben és kisütjük a palacsintákat,tartsuk melegen. A darált diót keverjük össze a porcukorral,a vaníliás cukorral,a fahéjjal,a rummal és a mazsolával.A tejet forraljuk fel és öntsünk a dióra annyit,hogy egy kenhető krémes masszát kapjunk.A palacsintákon osszuk szét a tölteléket és tekerjük fel,a közepén vágjuk félbe és rakjuk egy tálra lépcsőzetes mintába.Közben ügyeljünk,hogy a palacsinták ne hűljenek ki.Közben készítsük el a borsodót.Receptje:A 2db. tojássárgáját 1/5dl. fehérborral és 5dkg. porcukorral keverjük össze,majd gőzfölött kemény habbá verjük.Tálalásig meleg helyen tartsuk és így tálaljuk.
Epres-krémes palacsinta.
A tésztához:-10dkg. liszt,-2db. tojás,-2,5dl. tej,-1 evőkanál rum.A töltelékhez:-1db. eper,-15dkg. porcukor,-'db. citrom,-1 evőkanál olaj,-1 csomag vaníliás pudingpor,-4dl. tej,-1 evőkanál étkezési keményítő,-1/2dl. rum,-és egy csipet só.
A palacsintához keverjük simára a lisztet a tojásokkal,a sóval,a tejjel és 15 percig pihentessük,majd hozzáadjuk az olajat és a rumot.Süssük meg a palacsintákat és tarsuk melegen.A töltelékhez:Pucoljuk meg az epret és vágjuk negyedbe,tegyük egy mélyebb tálkába.Szórjuk meg porcukkoral,és a citrom átszűrt levét is adjuk hozzá és lefedve fél órát pihentessük.Közben főzzünk krémet a pudingporból,a tejből és a többi porcukorból.Hagyjuk kihűlni,és ha már langyos keverjük bele a rumot.Az epret a levével együtt megfőzzük,fedő nélkül(kb. 5 perc).Addig az étkezési keményítőt elkeverjük 1/2dl. vízzel és hozzáöntjük az eperhez,éppen hogy csak felforraljuk és már be is sűrítjük.A palacsintát töltsük meg langyos pudinggal és zsebkendő szerűen hajtsuk össze,majd tegyük mellé az epret,és már fogyaszthatjuk is.