A kakas a kukorékolásáról híres.Az angolok a fehér kakast szerencse hozónak tartják,viszont a fekete a fekete kakas a gonosz szelemekre figyelmeztet.Szólásokban:"Minden kakas a maga szemétdombján hatalmas."
" Komámasszony,hogy a kakas?-Három garas!..."
Kakasherepörkölt.
Hozzávalók:-50dkg kakashere,-1 kis kakas,-4db.zöldpaprika,-6db. paradicsom,3 fej vöröshagyma,-3 gerezd fokhagyma,-4db. babérlevél,-1 kávéskanál fűszerpaprika,-1 evőkanál libazsír,-1 mokkáskanál libazsír,-csirkehúsleveslé,-só és bors ízlés szerint.
A kakasheréket mártsd bele forró vízbe,majd hártyázd le öket.A kakast darabold fel.Zsíradékon a hagymát pirítsd meg,ad hozzá a paprikát,a paradicsomot,tedd rá a kakasdarabokat,fűszerezd sóval,borssal,fokhagymával,köménymaggal,babérlevélel,pirospaprikával és öntsd fel a csirkehúslével.Fedő alatt párold puhára.Amikor már majdnem kész,ad hozzá a kakasheréket(kb. 10 perc főzés elég).Párold készre.Nokedli,tarhonya és házi vegyes csalamádé illik hozzá.
Kakashús krokett.
Hozzávalók:40dkg. levesben főtt,kicsontozott kakashús,-5dkg. vaj,-2db. tojás,-4dl. tej,-2 evőkanál liszt,-1 fej vöröshagyma,-1 csokor petrezselyemzöld,-1 mokkáskanál fekete bors,-kevés liszt,-örölt szegfűszeg és szerecsendió.
A vajat felforrósítjuk,rászórjuk a lisztet és habzásig hevítjük.Ráöntjük a melegített tejet és simára keverve,jó sűrűre főzzük.Ha langyosra hűlt,hozzáadjuk a felvert nyers tojásokat,a finomra vágott petrezselyemzöldet,a finomra vágott vöröshagymát és az összes fűszert.A húst ledaráljuk és hozzáadjuk a masszához.Összedolgozzuk és ha kihűlt,hűtőszekrénybe tesszük,hogy megdermedjen.Utána nedves kézzel kis rudakat formálunk belőle,lisztbe megmártjuk és szép pirosra sütjük serpenyőben(olajban).
Kakaskirály rétestésztában.
Hozzávalók:-1db. kakas,-1 mokkáskanál pirospaprika,-20dkg. vöröshagyma,-10dkg. zöldpaprika,-5dkg paradicsom,-4 csomag réteslap,-4dkg vaj,-3dl. tejföl,-15dkg. liszt,-2dl. tejszín,-1 csmó kapor,-étolaj,-só.
A felhevített olajban az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk,megszórjuk pirospaprikával,és egy kevés vízet hozzáöntünk,beletesszük a feldarabolt kakast és megsózzuk,fedővel letakarva pároljuk.Amikor a hús puhulni kezd hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát,a paradicsomot,és teljes puhulásig főzzük,majd a húst kiszedjük,és ledaráljuk.Kevés pörköltlét hozzáadva sima,kenhető masszává keverjük.A réteslapokat szétterítjük és elosztjuk rajta amasszát és rolád szerűen feltekerjük.Sütőlemezre téve,kevés olvasztott vajjal megkenjük és az előmelegített sütöben szép pirosra sütjük.A pörköltlét felforraljuk,és a tejföllel,kevés hideg vízzel,simára kevert liszttel behabarjuk.Hozzáöntjük a tejszínt,és az aprora vágott kaprot beleszórjuk.A megsült rétest feldaraboljuk,tálra tesszük és leöntjük a mártással.
Gesztenyével töltött kakas.
Hozzávalók:1db. kakas,-25-30db. gesztenye,-4dl. tej,-15dkg szárnyasmáj,-8dkg vaj,-2db. tojássárgája,-6dkg. zsemlemorzsa,-1 csokor petrezselyemzöld,-étolaj,-citromlé,-só és örölt bors.
A gesztenye tetejét kereszt alakban nem túl mályen bevágjuk,és sütölapra téve a sütöbe toljuk,ez után a héját könnyen eltudjuk távolítani,enyhén sozott tejben puhára főzzük és áttörjük.A kakasmáját vagy csirkemájat ledaráljuk és a gesztenyéhez keverjük.Hozzáadjuk a lágy vajat,a tojássárgáját és a zsemlemorzsát.Reszelt citromhéjjal,finomra vágott petrezselyemzöldel,borssal,sóval fűszerezzük.A kakast a masszával megtöltjük és összevarrjuk.Kivülről megsózzuk,majd tepsibe fektetve forró olajjal leöntjük,kevés vízet öntünk alá és sütöbe téve,gyakori locsolgatással pirosra sütjük.Sült krumplit adunk hozzá,és sárgabarack-vagy meggybefötett kínálunk mellé.