A marhahúsról csak annyit szeretnék mondani,hogy az 1700-as évekig valószínüleg a marhahús fogyasztása volt jellemző,mivel a legelőkön föleg magyar szürkemarhát tartottak.Eredetileg a gúlyást is marhahúsból készitették.
" volt egyszer egy Mehemed,sose látott tehenet..."
Marhafartő vadas mártásban.
Hozzávalók:-60dkg marhafartő egy darabban,-25dkg vegyes zöldség,-1 fej vöröshagyma,-2dl. tejföl,-1 evőkanál mustár,-2 evőkanál kristálycukor,-2 evőkanál finomliszt,-1 ciromleve és reszelt héja,-10dkg.füstölt szalonna,-2 gerezd fokhagyma,-1 mokkáskanál fehér bors,-babérlevél és só.
A füstölt szalonnát apróra kell vágni és ki kell olvasztani a zsírját.A zsirból 1 evőkanálnyit félre kell rakni,a többin meg kell fonyasztani a megtisztított és apróra vágott hagymát.A megmosott és leszárított hús minden oldalát át kell sütni a hagymás szalonna zsíron,majd a seroenyőből kivéve,egy tepsibe kell rakni.A visszamaradt pecsenyelén meg kell pirítani a metisztított és karikára vágott zöldségeket,amit hintsünk meg borssal és a reszelt citromhéjjal,megsózzuk és a hús köré rakjuk.Szórjuk rá az összetört babérlevelet,a zúzott fokhagymát és ráöntünk 2 pohár forrásban lévő vízet.A tepsit alufóliával befedjük és az előmelegítet sütöben puhára pároljuk.Közben a félre tett szalonnazsíron világos barnára pirítjuk a cukrot,rá öntünk 1dl. vízet,és addig kevergetjük,mig a karamell egészen felolvad benne.Ezután a mustárral és kevés sóval ízesítjük és végül belefacsarjuk a citromlevét.A már puha húst kiszedjük a tepsiből és 10 percnyi pihentetés után felszeleteljük.A visszamaradt zöldséges mártást pépesre zúzzuk,majd egy lábasba öntve,a karamelles,mustáros,citromlével összeforraljuk.A lisztet simára kikeverjük 1dl. vízzel és a tejföllel,ezután besürítjük vele a mártást. Legalább 5 percig forraljuk,majd a hússzeleteket visszatesszük és mégegyszer összeforraljuk.Zsemlegomboccal vagy spagettivel tálaljuk a külön is megtejfölözött húst.
Sült spagetti marhahússal.
hozzávalók:-50dkg hátszín,.1 fej vöröshagyma,-3db. sárgarépa,-szójaszósz,-fél csomag spagettitészta,-2db spárga,-2db paprika,-reszelt gyömbér,-1db chilipaprika,-olaj a sütéshez és só.
A hagymát félkarikákra vágjuk.Hozzáadjuk a csikokra vágott répát,pici sóvval ízesítjük.Az egészet lepirítjuk egy kevés olajon.A paprikákat is felcsikozzuk és beletesszük.Kicsit még pirítjuk és megöntözzük szójaszósszal,majd hozzáadjuk a chilipaprikát.Közben a hátszínből vékony szeleteket vágunk és fel is csikozzuk,majd félre tesszük.A spagettit sós vízben kifőzzük.A kifőtt tésztát hozzáadjuk a szójás zöldségekhez.A spárgát kb. 3-rom cm. darabokra vágjuk és hozzáadjuk,reszelt gyömbérrel ízesítjük.Egy serpenyőben jó forró olajon a besózott húsokat hirtelen kisütjük,a tésztához adjuk,összepirítjuk és tálaljuk.
Vörösboros marhahús.
Hozzávalók:-1kg. marhalapocka vagy tarja,-6dl. vörösbor,-4 gerezd fokhagyma,-2 szál zsenge sárgarépa,-1 kisebb zellergumó,-1 db vöröshagyma,-10dkg. vaj,-20dkg. szalonna,-20dkg apró csiperkegomba vagy erdei gomba,-20dkg. mogyoróhagyma,-2 evőkanál liszt,-só,bors,kakukkfű,babérlevél,póréhagyma szár(a fűszereket csokorba köve adjuk hozzá).
A húst (5-6cm.)kockára vágjuk és egy tálba tesszük a vörösborral,a kakukkfűvel,,a babérlevéllel,fokhagymával és 3-4 órát(de az a legjobb,ha egy éjszakára hűvös hellyen)pácoljuk.A sütött 160Celsius-fokra előmelegítjük.Megtisztítjuk a zöldségeket és felkockázzuk,de a sárgarépát karikára vágjuk.Az apró gombát hagyjuk egészben,de ha nagyobbakat kapunk akkor szeleteljük fel.Egy lábasban 3dkg. vajat olvasszunk fel,adjuk hozzá a zöldségeket és a pácléből kivett fűszereket és 10-15 percig pároljuk,majd vegyük le a tűzről.A húst kivesszük a pácléből és letörölgetjük.Egy serpenyőben felolvasztunk 4dkg. vajat,nagy lángon kis adagokban addig sütjük a húst,amig megpirul.A megpiritott húsokat a lábasban lévő zöldségekre szedjük.A sütésből visszamaradt zsíradékra öntjük a páclevet és hagyjuk 1 percet forrni.A lábast visszatesszük a tűzre,utána a húsra és a zöldségekre szórjuk a lisztet,jól átkeverjük és ráöntjük a páclevet,felforraljuk,majd az előmelegített sütöbe tesszük és 1,5-2 órán át sütjük.A megtisztított egészben hagyott mogyoróhagymát 7-8 perc alatt megpirítjuk a csikokra vágott szalonnával együtt,az utolsó percekben hozzáadjuk a gombát.A pirítást követően a húshoz keverjük,sóval,borssal ízlés szerint fűszerezzük,majd további 1 órán keresztül sütjük.Mikor elkészült kivesszük a fűszereket:Kínálhatjuk petrezselymes krumplival,de burgonyafánkkal is.
Marhahúsos káposzta.
Hozzávalók:-60dkg. marhalábszár,-2kg. savanyúkáposzta,-4 gerezd fokhagyma,-2-3 fej vöröshagyma,-15dkg rizs,-fűszerpaprika,ételízesítő,-1db. tejföl,-sült kolozsvári szalonna és kolbászszeletek.
A vöröshagymát megpucoljuk,apróra vágjuk és a zsíradékon üvegesre pirítjuk.Hozzáadjuk a felkockázott húst,az összezúzott fokhagymát és a fűszereket(a babérlevél kivételével)és tovább pirítjuk,majd belekeverjük a fűszerpaprikát is.Saját levében főzzük fedő alatt. Ha elfő a leve egy kis vízzel pótolhatjuk,de maradjon sűrű.Ha a pörkölt főtt(kb. 1 órát)ráöntjük a káposztára,amit egy nagyobb lábasba tettünk.Felöntjük vízzel,hogy ellepje,beleszórjuk a rizst,hozzáadjuk a babérlevelet.Felforraljuk és 1órán keresztűl lassú tűzön főzzük.Ha nagyon sűrű lenne,adhatunk még hozzá egy kis vízet.Tálalás elött süthetünk rá néhány szelet kolbászt vagy kolozsvári szalonnát.Kenyérrel,tejföllel kínáljuk.
Én itt ezt megfőztem,a kis cicám mindmegette.Hát ha mind megette,hát megette!