A legeltetéssel tartott állatok több féle táplálékhoz jutnak és ezért a feldolgozás után jobb íze lesz a húsnak
Az első malac piacra megy.
A második itthon marad.
A harmadik kap finom pecsenyét.
A negyedik nem kap semmit.
Az ötödik,az ici-pici vísít nagyot,uii-uii éhes vagyok.
Spenóttal tötött karaj.
Hozzávalók:-4 vastagabb szelet sertéskaraj,-40dkg spenót,-1 gerezd fokhagyma,-2 evőkanál olaj,-10dkg. reszelt trapista sajt,-4 evőkanál liszt,-2 evőkanál vaj,-1 késhegynyi őrölt szerecsendió,-1dl. asztali fehérbor,-só és őrölt bors.
A spenótot megtisztítjuk,alaposan megmossuk,lecsepegtetjük,és enyhén sós vízben 3 percig pároljuk.Hideg vízzel leöblitjük,jól kinyomkodjuk,durvára felvágjuk.Az összezúzott fokhagymával,sóval,borssal,a szerecsendióval fűszerezzük,összepároljuk és hülni hagyjuk.A húst leöblitjük,leszárítjuk,mindegyikbe zsebet vágunk,amit sóval,borssal fűszerezünk.A spenótot jól kinyomkodjuk,a sajtal összekeverjük,a húsba töltjük és fogvájóval megtűzzük.A húst lisztel beszórjuk,a felmelegített vajban körbepirítjuk,majd aláöntjük a bort,lefedjük,és 10-15 perc alatt,kis lángon készre pároljuk.Sült krumplit is adhatunk hozzá.
Rakott húsos padlizsán.
.
Hozzávalók:50dkg darált sertéshús,-1 tasak gyorsrizs,-3db. padlizsán,-5 gerezd fokhagyma,-5 evőkanál olaj,-5dl. tejföl,-10dkg. reszelt sajt,-1 evőkanál ételízesítő,-1 evőkanál zsemlemorzsa,-só és őrölt bors. A megmosott és szeletekre vágott padlizsánt megsózzuk,szűrőbe tesszük,és 40 percig állni hagyjuk.A rizst előírás szerint megfőzzük az ételízesítővel elkevert vízben.Serpenyőben felforrosítunk 2 evőkanál olajat,és a darálthúst az összezúzott fokhagymával fehéredésig pároljuk.Hőálló tálat vagy tepsit kikenünk olajjaj,megszórjuk zsemlemorzsával,és a megmosott,1cm. vastagon felszeletelt padlizsánt soronként lerakjuk benne.Az első réteg padlizsánt sózzuk,borsozzuk,rásimitunk a párolt darált húsból,kevés rizst is teszünk rá,meglocsoljuk olajjal és a tejjel elkevert tejföllel.Ismételjük mindaddig amig a hozzávalók elfogynak.A tetejére padlizsán kerüljön.A rakottast meglocsoljuk a maradék tejföllel és megszórjuk a reszelt sajttal.Alufólia alatt 200Celsius-fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük,majd fólia nélkül addig,amig a sajt megpirul a tetején
Rántott szelet tejszínes zöldségekkel.
Hozzávalók:-60dkg sertésszűzpecsenye,-50dkg sárgarépa,-60dkg cukkini,-1 csokor zöldhagyma,-2 kávéskanál ételízesítő,-1 evőkanál vaj,-1dl főzőtejszín,-só és őrölt bors,-liszt,tojás,zsemlemorzsa a panirozáshoz,-olaj a sütéshez.
A zöldségeket megtisztítjuk,feldaraboljuk.A répát az éteízesítővel megszórt vízben 3 percig főzzük,leszűrjük,a főzőléből 1,5dl-t félreteszünk.A lecsepegtetett répát és a cukkinit a forró vajon megfuttatjuk,hozzáadjuk a főzőlevet,majd a hagymát is,és 5 percig főzzük.A tejszínnel felöntjük,ízlés szerint sózzuk,borsozzuk,majd ha felforrt félretesszük.A húst felszeleteljük,sózzuk,borsozzuk,kicsit kiklopfoljuk,a szokásos módon(liszt,tojás,zsemlemorzsa)panirozzuk,és a forró olajban kisütjük.Konyhai papirkendőre szedjük,hogy felszívja a felesleges olajat.A tejszínes zöldségekkel tálaljuk.
Sajtos sertéskarajszelet.
Hozzávalók:-8 szelet sertéskaraj,-20-25dkg reszelt sajt,-3db tojás,-liszt,-olaj,-só és bors.
A húst megmossuk,leszárítjuk,és egy kicsit kiklopfoljuk,sóval,borssal fűszerezzük.Egy tányérba lisztet teszünk és megforgatjuk benne a hússzeleteket,ezt követően a tojásban és legvégül a sajtban.Egy tepsit kikenünk zsírral jó vastgon,és a hússzeleteket sorba egymás mellé belerakjuk.A maradék sajtott összekeverjuk a tojással és a tetejére öntjük.200 Celsius-fokra előmelegített sütöben szép pirosra sütjük.Majonézes krumplival tálaljuk.
Remélem kipróbáljátok,mert nagyon ízletes receptek!