A magyar nemzet igazán bőséges leves receptekkel rendelkezik,mint pl. a halászlé,a babgúlyás,a húsleves vagy a Jókai bableves.
Tyúkhúsleves.
Hozzávalók:-1 kisebb tyúk,-5 szál sárgarépa,-4 szál petrezselyemgyökér,-1 darab karalábé,-1 kicsi karfiol,-1db. zeller,-1 kis fej vöröshagyma,-1 gerezd fokhagyma,-1db. zöldpaprika,-1db. paradicsom,-1db. krumpli,-néhány szem köménymag,-só és szemes bors.
A zöldségeket megpucoljuk.A fokhagyma és a vöröshagyma héját nem távolítjuk el,csak a végeit vágjuk le.A paprikát kicsumázzuk.A megtisztított és feldarabolt tyúkot kb. 4 liternyi vízbe feltesszük főni.Ha a víz felforrt,hozzáadjuk a megmosott zöldségeket.A levest megsózzuk és beletesszük a fűszereket.Lassú tűzön addig főzzük,mig a hús és a zöldségek megpuhulnak kb. 3 óra.Amikor kész leszűrjük és levestésztával kínáljuk.
krumplikrémleves.
Hozzávalók:-25dkg. krumpli,-1dl. tejföl,-1darab tojás,-csontlé,-vaj,-liszt,-só.
A megtisztított krumplit a csontlével felengedjük és megfőzzük,majd a krumplit áttörjük.A vajból és a lisztből rántást készítünk,amit félreteszünk,és állandó kevergetéssel hozzáadjuk a krumplipürét.Forralás után hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgáját,majd sóval ízesítjük.Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Jókai bableves.
Hozzávalók:-40dkg. száraz bab,-40dkg. debreceni kolbász,-1db. füstölt sertéscsülök,-2l. víz,-10dkg. zsír,-6dl. tejföl,-20dkg. sárgarépa,-8dkg. liszt,-15dkg. petrezselyemgyökér,-12dkg. zeller,-6dkg. vöröshagyma,-10dkg. paradicsom,-20dkg. zöldpaprika,-3 gerezd fokhagyma,-2db. babérlevél,-petrezselyemzöld,-ecet,-só,-pirospaprika,-és csipetke.
Áztassuk be a babot kb. 1 napra.A csülköt főzzük puhára.Egy kevés zsíradékon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát,majd pároljuk együtt a karikára vágott zöldségekkel.Öntsük hozzá a babot az ásztatólével együtt,adjuk hozzá a füstölt csülök levét is,a feldarabolt paradicsomot,zöldpaprikát,és a babérlevelet,majd ízlés szerint sózzuk.Süssük meg a kolbászt és vágjuk karikára.A kisült kolbászzsírt felhasználva készítsünk világos rántást,melyet pirospaprikával és petrezselyemzölddel hintsünk meg,majd keverjük hozzá a zúzott fokhagymát.Ha a bab megpuhult rántsuk be a levest.Ha ismét felforrt,habarjuk be a tejföl felével,ízesitsük kevés ecettel,adjuk hozzá a kolbászkarikákat és főzzük bele a csipetkét.Ha szükséges még hígítani adjunk hozzá egy kis meleg vízet.Tálaláskor daraboljuk fel a melegen tartott,kicsontozott,apróra vágott húst,és arra merjük rá a meleg levest.Néhány kanál tejfölt adjunk hozzá.
Legényfogó leves.
Hozzávalók:-50dkg. pulykamell,-1db. fehérrépa,-1 fej hagyma,-3db. sárgarépa,-2-3db.gomba,-1dl. tejföl,-1dl. tejszín,-1darab húsleveskocka,-1 kávéskanál liszt,-mustár,-majaronna,-fehérpaprika,-zellerzöld,-citrom,-kis kanál cukor,-só és bors.
A hagymát felkockázzuk,majd feldaraboljuk a répát és a húst.A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk,majd a húst rádobva fehérre sütjük a külső részeit.Ezután jöhet a répa,fehérrépa és a gomba,ezeket is átpirítjuk.Majd töltsük fel vízzel és tegyünk bele babérlevelet,borsot,sót,fél evőkanál citromlevet,majorannát és egy kevés mustárt.Főzzük míg meg nem puhul a hús.A tejszínt és a tejfölt kevés liszttel keverjük el,majd adjuk hozzá aprodonként kb. a leves felét,így nem csomosodik össze.Tegyünk bele még egy kevés tárkonyt és már tálalhatjuk is.