Kitűnően hizlalható és a húsa nagyon finom.Tanyasi gazdaságoknak az egyik legfontosabb baromfiféléje volt.
" Háp-háp-háp jönnek a kacsák.
Hű de éhes,hű de szomjas ez a társaság. "
Rakott káposztás kacsa.
Hozzávalók:-1 sovány pecsenye kacsa,-70dkg. savanyú káposzta,-2db. alma,-2 fej vöröshagyma,-20dkg. reszelt sajt,-4 gerezd fokhagyma,-1-1 teáskanál csombor és majoranna,-egy kevés őrölt borokabogyó,-1 késhegynyi őrölt köménymag,-ízlés szerint só és őrölt fekete bors.
A megtisztított pecsenyekacsát daraboljuk fel.Mély tűzálló tálat béleljünk ki kacshájjal.A tál aljára szorjuk a lecsepegtetett savanyú káposzta egy harmadát.Fűszerezzük be és tegyük rá a besózott húsdarabokat,majd sajtott,utána locsoljuk meg tejföllel.Rá karikázzuk a hagymát,majd a zúzott fokhagymát és a meghámozott,kicsumázott almaszeleteket,erre kerül még káposzta,és addig folytatjuk a rétegezést,amig van hozzávaló.A tetejére húsnak,sajtnak és tejfölnek kell kerülnie.Le kell fedni,és előmelegített,forró sütőben,kis lángon lealább 2 órát kell sütni.Nagyon finom étel.
Részeges kacsa.
Hozzávalók:-1 egész kacsa,-4 fej vöröshagyma,-2 evőkanál ételízesitő,-1db. babérlevél,-1,5kg krumpli,-1,5dl. fehérbor,-köménymag,-szercsendió,-só és bors.
A feldarabolt kacsahúst egy gyorsfőző edény aljára tesszük,majd megszórjuk ételízesítővel,ráhalmozzuk a karikára szeletelt vöröshagymát,ízesítjük borssal,köménnyel és babérlevéllel.A megtisztított krumplit nagyobb kockára vágjuk,ezt is beletesszük és sóval,szerecsendióval ízesítjük,majd ráöntjük a bort,10-15 percig főzzük.Ha meghűlt,a krumplit a tepsi szélére halmozzuk,a húst bőrével lefelé a közepére,és ráöntjük a fűszeres levet.Előmelegített sütöben addig sütjük míg a hús bőre el nem kezd hólyagosodni,mert addigra a levét is elfővi és szaftos,sűrű lé marad alatta.
Mézes kacsa.
Hozzávalók:-1kb. 2,5kg kacsa,-6 karika hagyma,-1/3 csésze narancslikőr,-1 kiskanál pirospaprika,-fél csésze méz,-1,5 kanál mustár,-1 evőkanál citromlé,-5 szelet citrom,-és egy kiskanál só.
A megtisztított kacsa bőrét megszurkáljuk,hogy sütéskor kifolyon a zsírja.A citromlevet összekeverjük a sóval és a paprikával,és kivül-belül jól bedörzsöljük vele a kacsát,amit ezután forró sütöben jó tűzön 15 percig,majd a tűzet takarékra véve még 1 órát sütjük.Közben a méz.a likőr és a mustár keverékével gyakran locsolgatjuk a kacsát.A végén ráhelyezzük a citrom és a hagymaszeleteket és még 15 percig sütjük.
Omlós kacsa gyümölcs mártással.
Hozzávalók:-6db. kacsacomb,-1db. narancs,-1db. alma,-1 szál poréhagyma,-6 gerezd fokhagyma,-10dkg. kacsazsír,-0,5dl. fehérbor,-3db. babérlevél,-1 kávéskanál mustár,-só és bors.
A kacsát sózzuk,borsozzuk és jénai tálba fektetjük.Az almát,a narancsot és a hagymát karikára vágva rátesszük a combokra.Rárakjuk a fokhagymagerezdeket és a babérlevelet.Felöntjük annyi kacsazsírral,hogy a zöldségeket is ellepje.Előmelegített sütöben 120Celsius-fokon 4-5 órán át sütjük.Ha elkészült,akkor kivesszük a combokat a zsírból és félre tesszük egy külön tálra.Egy lábasba kiszedjük a zöldségeket és a gyümölcsöket,majd hozzáadjuk a fehérbort,felforraljuk és összeturmixoljuk.Egy kevés mustárral ízesítjük.Ha nagyon híg lenne a szósz,akkor addig forraljuk,míg be nem sűrűsödik.A kacsacombokat visszahelyezzük a jénai tálba és magasabb hőmérsékleten 220Celsius-fokon 15 perc alatt pirosra sütjük.A combokat a hagymás-gyümölcsös mártással és krumplipürével kínáljuk.