A hal tálaláskor,se félig nyers,se szétfőzött ne legyen,hogy ezt elérjük nem szabab előbb a vízbe tenni,míg a víz a legnagyobb forrás fokát el nem érte.Így a hal húsa sokkal ízletesebb lesz.
" Halkan szól a hal dal,
a hal úszik a dallal.
Csendben hallható a hal dal.
És hullámzik a tó..."
Fogasszeletek Molnárné módra.
Hozzávalók:-1kg. fogas vagy süllő,-20dkg. vaj,-2db.citrom,-5dkg.liszt,-20dkg zsír,-só és törött bors.
A halat megtisztítjuk,filézzük és a börét lefejtjük.A filéből 5cm-res darabokat vágunk,megsózzuk és letakarva 30 percig pihentetjük.Egy serpenyőben zsírt vagy olajat forrósítunk,majd a halszeleteket lisztben megforgatjuk,és mind a két oldalukat rózsaszínűre sütjük.A megsült halszeleteket melegített tálra tesszük,mindegyikre tesszünk egy citromszeletet.A vajat felolvasztjuk és lassan mogyoróbarnára sütjük,ezután megsózzuk és citromlevet keverünk bele,majd a halszeletekre öntjük.Vajas krumplival tálaljuk.
Pontypörkölt.
Hozzávalók:-1kg. ponty,-2db. zöldpaprika,-1db. paradicsom,-12dkg. vöröshagyma,-0,5dl. olaj,-2dkg. pirospaprika,-só.
A halat megtisztítjuk és lemossuk,majd filézzük.Kétujjnyi szeletekre vágjuk,jól megsózzuk,és félretesszük.A hagymát apróra vágjuk,és forró olajban megpirítjuk,hozzátesszük a feldarabolt paradicsomot,zöldpaprikát és együtt pirítjuk egy darabig.Ezután a hal fejét,gerincét és belsőrészét hozzáadva 1/2dl. vízzel hallevet főzünk,megsózzuk és meghintjük pirospaprikával.A feldarabolt halat tepsibe tesszük,megöntözzük a hallével és a sütőben puhára pároljuk.Karikára vágott zöldpaprikával és galuskával tálaljuk.
Gombával tűzdelt ponty.
Hozzávalók:-1kg. ponty,-1kg. krumpli,-15dkg. gomba,-10dkg.vaj,-só.
A hosszában kettészelt,megtisztított hal bőrét bevagdossuk,belsejét megsózzuk.Tűzálló tálba fektetjük,szeletelt vajra.Rúdra vágott csiperkegombával a bőrén lévő hézagokat úgy töltjük meg,hogy a gombarúdak egyenletesen 1-1cm-re kiálljanak.A tetejére szeletelt vajat rakunk és sütőben(felső teljes lángon)10 percig sütjük.Saját levével locsolgatva sütjük tovább alsó takarék lángon.A majdnem kész hal mellé,héjában főtt,megtisztított,hosszában kettészelt krumplit rakunk,hogy ez is a hal levében és a vajbn ízesedjék át.A halat ugyanabban az edényben tálaljuk,amelyben elkészült.
Káposztás hal.
Hozzávalók:-1db. nagyobb ponty,-30dkg. gyalult káposzta,-1 fej vöröshagyma,-1db. paradicsompüré,-1db. főzőtejszín,-1db. tejföl,-egy kevés liszt,-vaj,-só és bors.
A gyalult káposztát zsírban pároljuk meg.A pontyot vágjuk szeletekre és gyengén lisztezzük meg,majd vajban süssük ki.Ugyan ebbe a vajban süssük ki a karikára vágott hagymát,keverjük bele a paradicsompürét,a borsot és a tejfölt,mártássűrűségüre engedjük fel és forraljuk át.A kivajazott edény aljára rakjuk a párolt káposztát és sózzuk meg.Tegyük rá a halszeleteket,majd öntsük rá a paradicsomlevet.Tetejére felvert tejszínhabot(nem cukrozott)tegyünk és kb. 10 percig forró sütőbe süssük.