A pulykát sokáig csak ünnepekkor fogyasztották pl. karácsonykor.Kíválóan alkalmas,hogy az ünnepi asztalra kerüljön.Sok B12 vitamint és cinket tartalmaz.
" Rút,rút-rút,le is út, fel is út,mérges pulyka te szereted csak a háborút..."
Zöldséges-tejszínes pulykaragú tésztával.
Hozzávalók:-70dkg. pulykafelső combfilé,-1db. kaliforniai paprika,-1/2db. kukorica konzerv,-1db. tévépaprika,-1 fej vöröshagyma,-1/5dl fehérbor,-1/5dl. főzőtejszín,-3 gerezd fokhagyma,-1 mokkáskanál pirospaprika,-1 teáskanál provanszi fűszerkeverék,-fél csomag tészta(pörkölthöz való),-só és örölt bors.
Kevés zsíradékon a megtisztított és feldarabolt hagymát fonnyasszuk meg,és a nagyobb kockára vágott húst fehéredésig pirítsuk.Ha lepirult ráöntjük a bort,átforgatjuk,és addig pároljuk mig elfő róla a bor,sózzuk,borsozzuk és megszórjuk a pirospaprikával.Felengedjük egy kevés vízzel és rászórjuk a fűszerkeveréket,mint egy pörköltet,lassú tűzön fél puhára főzzük.Közben a kukoricát lecsepegtetjük és a paprikát felkockázzuk.Ha a hús félig megpuhult,akkor rátesszük a zöldségeket és együtt puhára főzzük.A tésztát sós forró vízben kifőzzük,leszürjük és már tálalhatjuk is.
Pulyka Hamburger.
Hozzávalók:-1kg. darált pulykahús,-1db. savanykás alma,-1/2 fej vöröshagyma,-3 gerezd fokhagyma,-5dkg. vaj,-1 teáskanál metélőhagyma(száritott),-hamburger buci,-só és bors.
Az almát meghámozzuk,a hagymával,a fokhagymával és a a vajjal összevágjuk,beledolgozzuk a húsba és fűszerezzük.Lefóliázva hűtőbe tesszük kb. 2 órára.Ezt követően pogácsákat formázunk és visszatesszük a hűtőbe.Majd olajozott serpenyőben,gyengébb tűzön átsütjük,neforgassuk túl sokat,mert akkor szétesik.Beletesszük a hamburger buciba,mustárt,sajtott,paprikát,paradicsomot,hagymát teszünk rá,és már fogyaszthatjuk is.
Chilis pulykamellfilé.
Hozzávalók:-40dkg. pulykamellfilé,-1 csésze húsleves,-40dkg. krumpli,-1 kis üveg chiliszósz,-3db. kaliforniai paprika,-3 evőkanál olaj,-1 doboz konzerv paradicso,-2db. chilipaprika,-só és bors.
A felkockázott húst az olajon megpirítjuk,majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát,a krumplit,a paradicsomot,a szószt és a húslevest. Az egészet alaposan összekeverjük,majd félóra múlva megszórjuk a felaprozott chilipaprikával,sóval és borssal.Végül kenyérrel vagy pitával tálaljuk.
Pulykahúsos tészta mártással.
Hozzávalók:-50dkg pörkölthöz való tészta,-50dkg. darált pulyka mellfilé,-1 doboz tejföl,-3 evőkanál olaj,-fél dl. olívaolaj,-1db. vöröshagyma,-3 gerezd fokhagyma,-2 kávéskanál currypor,-só és örölt bors.
A tésztát sós forró vízben kifőzzük és leszűrjük,egy nagy tálban összeforgatjuk az olívaolajjal és félre tesszük.A mártáshoz az olajon a feldarabolt vöröshagymát,az összezúzott fokhagymát és megszórjuk a curryporral és tovább pirítjuk.Hozzáadjuk a húst és közepes tűzön kevergetve összesütjük,majd beletesszük a tejfölt,megfűszerezzük(só,örölt bors).A tésztát tányérokra szedjük és ráhalmozzuk a húsos mártást,és már fogyaszthatjuk is.